Бащата на убития на пешеходна пътека Филип към шофьорите: Бъдете внимателни!

Момчето остана завинаги на 15

15.09.2024 | 18:49 Редактор:

На прага на новата учебна година сдружение "Ангели на пътя" организира митинг-шествие под надслов "Стоп на пътните убийства! Да пазим децата - бъдещето на България". Инициативата е на родителите на 15-годишния Филип, който беше убит на пешеходна пътека в центъра на София - дни преди да влезе в класната стая миналия септември.

2 септември 2023 година - денят, в който Филип остана завинаги на 15.

"Посланието ни е такова, че ние не трябва да позволяваме да губим повече деца, не трябва да позволяваме да губим млади хора и изобщо хора", каза майката на Филип Николина Петкова.

"Този път ние не искаме да се обръщаме към държавата и институциите. Този път се обръщаме към всички водачи на моторни превозни средства - бъдете внимателни", заяви бащата на Филип Красимир Арсов.

На 8 май 2023 година на бул. "Сливница" загинаха Ани и Явор. Те бяха блъснати от шофьор превишил скоростта двойно. Последваха поредица от протести. Въпреки демострациите и обещаните от властите мерки, жителите на района не виждат промяна.

"Всяка вечер има мотори, карат си бързо постоянно, нищо не ги спира", коментира Драгомир Петров.

"Тук въпросът е на обучението, на възпитанието, което се дава и по време на самото обучение на самите шофьори. Примерът, който се дава - дали се спазват правилата, дали строгостта на закона е за всички еднаква, дали навременно се налагат наказанията. Камерите за скорост сами по себе си не могат да решат генералния проблем с липсата на дисциплина у водачите", отбеляза пътният експерт Георги Гълъбов.

"Ние не искаме да има такива родители като нас, които чакат децата си да се приберат, а не искаме да имаме и шофьори, които чакат присъда или са в затвора", каза Арсов.

"Пазете децата, пазете хората, пазете живота изобщо", призова Петкова.

Вижте повече в репортажа на Стефан Стефанов.