Най-старото светско училище у нас функционира вече 400 години

ОУ "Петър Парчевич" в Чипровци има легендарна история

15.09.2024 | 14:17 Редактор:

Основано от духовници чипровското учебно заведение продължава да работи вече 400 години и е първото светско училище у нас.

Духовниците осъзнават необходимостта от светско образование още преди няколко века. Това е и причината архиепископ Илия Маринов да създаде ОУ "Петър Парчевич" в Чипровци. Първоначално през 1624 година то започва да функционира в чипровската църква "Санкта Мария". 

В своята история, освен начална степен, училището е имало и гимназиална. Днес обаче новата учебна година започва с малко над 50 деца. 

Въпреки това, да съхраниш традициите в едно учебно заведение никак не е малко. Затова екипът на ОУ "Петър Парчевич", заедно с неправителствена организация създават Алманах, в който са събрани най-големите имена, допринесли за развитието на училището. 

"128 човека споделиха своите истории и емоции. Учители, ученици и творци, които са учили тук. Получи се нещо като исторически преглед, чрез емоцията", каза учителят в ОУ "Петър Парчевич" Йорданка Замфирова.

Сред възпитаниците на училището е и първият български доктор на науките и дипломат - Петър Парчевич, на когото е кръстено учебното заведение. 

Георги Господинов същ е бивш възпитаник на учебното заведение. Учил е в периода преди да училището да се сдобие с новата сграда, а сега е автор на няколко книги, реализирани в чужбина. 

"Точно ние свършихме горе и есента постъпиха тука новите ученици. Обичам си историята, интересувам се. Пиша на диалект, което е уникално. Издадох една книга с рецепти на чипровски диалект", посочи той.

Всяка година седмица преди да първия звънец училището празнува годишнина, а този път събитието премина под флага "400 години ОУ "Петър Парчевич".

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов.