Бездомни кучета нападат домашни любимци във Вършец

Местните хора недоволстват, че липсва приют за животни

15.09.2024 | 14:01 Редактор:

Бездомно куче едва не уби домашен любимец в курортния град Вършец. За това сигнализираха зрители на Bulgaria ON AIR. Според жителите на Вършец проблемът не е единичен, тъй като в града има глутница, която ги тормози всекидневно.

Последната случка се разиграва в центъра, когато малкият Голди е нападнат от близо 30-килограмово бездомно куче. 

"Било е размятано като кукла, майка ми се е пробвала да направи нещо, но не е успяла. Има разкъсване на врата, с дренаж е, вчера го шиха, има рана на окото. Има доста кучета, които в града се разхождат свободно и никой не предприема мерки. Не можеш да се разхождаш свободно с домашния си любимец", разказа Мирослав Спасов.

Близо 6 000 души живеят в община Вършец. Местните недоволстват, че липсва приют за животни. 

"Трябва да има законодателни промени, това не е проблем само на община Вършец. Реално сега общината може да ги прибере, да ги кастрира и да ги пусне навън. Това е законът, който е в момента. Изграждането на приют има изискванията да има помощен персонал, ветеринарен лекар, кучето да живее на минимум 10 квадратни метра, няма как една малка община да си го позволи", обясни общинският съветник Виктор Василев.

Потърсихме за коментар и Община Вършец, но отказаха да коментират темата поради липса на писмени сигнали. А докато чакат реакция от общината, местните отправят предупреждения в социалните мрежи как да се пазят от бездомните кучета, използвайки електрошок. 

Вижте повече в репортажа.