Учениците от 8 до 12 клас за пръв път започват годината с безплатни учебници

В края на учебната година трябва да бъдат върнати в запазен вид

15.09.2024 | 08:55 Редактор:
Облекчение за родителите.
Облекчение за родителите.

Безплатни учебници за децата от 8 до 12 клас са осигурени за пръв път за 2024-2025 учебна година. Държавата предвиди 93 милиона лева за тях. До този момент безплатни бяха само за ученици до 7 клас.

Срокът на доставяне на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти в детските градини и училищата – държавни, общински и частни, вкл. учебници за учениците, обучаващи се в европейските училища, беше до 10 септември 2024 г.

За безвъзмездно ползване ще се предоставят учебници по всички общообразователни учебни предмети, както и по религия, майчин език и хореография. В тях се включват също така и учебниците по чужд език.

До миналата учебна година родителите трябваше да извадят по около 300 лева за учебници и учебни тетрадки, като най-скъпи са учебниците по чужд език. Тази година както и занапред си остават учебните тетрадки, които се заплащат от родителите.

В края на учебната година предоставените учебници от държавата трябва да бъдат върнати в запазен вид, в противен случай родителите са длъжни да закупят нов. Учебниците ще се използват по три години до тяхната подмяна. Прогнозите са от безплатните учебници да се възползват около 303 000 ученици от 8 до 12 клас, предаде БГНЕС.

За учениците от профилираната и професионалната подготовка, която е в 11 и 12 клас, няма да има безплатни учебници. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR