Кирил Петков: Големият тест за Бойко Борисов е гласуването на антикорупционния закон

Политизират ли фаталния инцидент с разбилия се самолет край "Граф Игнатиево"?

14.09.2024 | 14:14 Редактор:

Нужни са промени, за да се предотвратят трагедии като тази, при която загинаха двамата пилоти край база "Граф Игнатиево". Около това се обединяват две от основните коалиции в парламента ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Но остава разделението за това как ще управляват след изборите.

Инцидентът с разбилия се вчера самолет край "Граф Игнатиево" извади отново на дневен ред нуждата от обновяване на бойната ни авиация.

"Трябва да има много сериозно разследване, защото става дума за загуба на два човешки живота. На млади хора, добре образовани, добре обучени, летци, с каквито България не разполага много", заяви Румен Христов от ГЕРБ-СДС.

Политиците отново заговориха за отговорност

"Ролята на нас, като политици, и на обществото, е да продължаваме да предоставяме нови самолети на българските летци. Няма нов и стар самолет. Има самолет с ресурс и самолет без ресурс", каза Ивайло Мирчев от "Демократична България".

По думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, инцидентът въобще не трябва да се политизира.

"Не трябва да се използва за политически дивидент. Вчера видях доста грозни изказвания от колегите политици, аз ще спра дотук, съболезнования на семействата", посочи Петков.

ПП с нападки към Бойко Борисов

Заговори се и за необходимостта от редовна власт, която да взима подобни важни решения за страната и за отхвърленото джентълменско споразумение на Бойко Борисов.

Според ДБ зад предложението на Борисов се крие намерение за прикрито управление с ДПС. 

"Джентълменско е, ако той излезе и вземе отношение по всичко, което се случва около Пеевски, например. Той не го прави. Аз извадих над 50 случая, които в 49-ото Народно събрание ДПС са подкрепяли ГЕРБ. Борисов винаги е вървял в пакет с ДПС", коментира Мирчев.

За Кирил Петков големият тест за Борисов е гласуването на антикорупционния закон, който успя и тази седмица да скара двете коалиции в парламента.

"Нещо, което е много важно, е реалният тест кой от коя страна стои във връзка със "за" и "против" Пеевски. Това може най-лесно да се измери през гласуването дали шефът на Антикорупционната комисия ще може да бъде отстранен, или не", уточни Петков.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)