fallback

Росица Матева: Нека не забравяме, че ЦИК е независим орган

"Няма да вдигнем доверието в изборния процес, разменяйки си предложения и препоръки", заяви зам.-председателят на Централната избирателна комисия

14.09.2024 | 13:49 Автор: Толя Стоянова

Министерството на електронното управление публикува за обществено обсъждане Методика за удостоверяване на машините, които ще участват в предсрочните парламентарни избори през октомври. На този фон зам.-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева коментира в  предаването "Опорни хора" препоръките, които Министерството на иновациите изпрати в комисията преди дни. В него ведомството поиска допълнителни гаранции за прозрачността на изборите.

"Нека не забравяме, че ЦИК е независим орган, на когото е възложена организацията на изборите. Министерският съвет има възложени задачи по Изборния кодекс да координира всички задачи на изпълнителната власт и дейностите по организационно-техническата подготовка и техническо осигуряване на комисиите. Централната избирателна комисия смята, че не е добро послание към избирателите и няма да вдигнем доверието в изборния процес, разменяйки си такива предложения и препоръки, още повече в ЦИК тази препоръка е пристигнала в 10:11 часа, а в медиите беше преди 08:00 часа", заяви Матева пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор с Росица Матева в предаването "Опорни хора" днес от 19:30 часа. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback