България скърби за пилотите майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин

"Граф Игнатиево" осъмна със свалени знамена

14.09.2024 | 13:36 Редактор:

Тридневен траур във военните ни структури започна днес. България скърби за пилотите майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при инцидента в авиобаза "Граф Игнатиево". Разследването продължава.

Вместо с авиошоу, днес "Граф Игнатиево" осъмна със свалени знамена. Събота, неделя и понеделник са обявени за дни на траур в Министерството на отбраната, в Българската армия и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. В памет на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин се забранява провеждането на празнични мероприятия, а планираните се отменят.

Ден на траур е днес и в Разлог – града, в който живя старши лейтенант Венцислав Дункин. Всички там го познават като много скромен и надежден пилот. А следващата седмица трябваше да се състои сватбеното тържество с неговата приятелка.

"Трагедия. За нас е особено мъчно, защото единият пилот - Венцислав Дункин, е от нашия град. Всеки ден се срещам с баба му, с дядо му. Голяма мъка, защото очаквахме и сватба след една седмица. Млад човек, в началото на живота, на кариера, но ето, това събитие потресе цялата община. Хората са в шок, защото никой не е очаквал това да се случи. Венцислав го знаем като безупречен пилот. Обучението му - прекрасно завърши, следим кариерата му. Бог да го прости и светла му памет", каза кметът на Разлог инж. Красимир Герчев.

Той изрази своите съболезнования и повдигна темата за начина, по който трябва да се провеждат подобни учения във въздуха.

"Какво нещо е съдбата. Винаги съм се замислял в шоуто дали трябва да участват военни пилоти. Нямам отговор. Дано факторите, които взимат решения, да помислят", добави инж. Герчев.

Ловеч също скърби. В памет на двамата пилоти от Общината публикуваха кадри от полета над града. Под надзора на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив продължава разследването на катастрофата с учебно-бойния самолет. Черната кутия е открита и иззета, както и цялата документация, свързана с полета. Продължават и разпитите на свидетели и на длъжностни лица от Въоръжените сили на България, имащи отношение към инцидента.

Вижте повече в репортажа.