Ще има ли пробив в отношенията между РСМ и България?

Северна Македония първо трябва да разреши вътрешнополитическите си проблеми, смятат експерти

13.09.2024 | 19:13 Редактор:

В навечерието на срещата с първата дама на Република Северна Македония - Гордана Силяновска-Давкова и първото и посещение в България, президентът Румен Радев бе категоричен, че предизборната реторика в северната ни съседка още не си е тръгнала.

"Нека се върнат към реализма. Вярно е, че музиката и културата са сфери, които ни сближават и България винаги е била отворена за диалог с Република Северна Македония и очаква този диалог, не само да спомага за нашето културно сближаване, да даде тласък на икономическото сътрудничество, ние очакваме с този диалог да се решат най-сетне и отворените въпроси между нас", категоричен е българският глава.

Напрежението между България и РСМ

Според експерти културните събития могат да бъдат добра основа за започване на разговори, но ключовите проекти и разрешаването на основните проблеми между двете държави не са на дневен ред. 

"Човекът, който може да решава важните въпроси, е министър-председателят в Северна Македония. Виждаме, че е по-добре да има напрежение между нас, по-добре е да се развива Коридор 10, отколкото 8, да се създават пречки в отношенията, добре е г-жа Силяновска да каже на своя министър-председател, че така не се създават отношения", смята журналистът Николай Кръстев.

"Започването на преговори за присъединяване на Македония в ЕС касае определени реформи, които Македония трябва да извърши. То не подлежи на предоговаряне, това е реториката на Мицкоски, няма как да се предоговаря рамката на Скопие", посочи Виктор Стоянов.

Продължава да има редица неизвестни пред развитието на двустранните отношения между София и Скопие.

"Тепърва ще гледаме елементи от нашите двустранни отношения, които няма да бъдат добри. И културата, бизнеса могат да направят отношенията малко по-релаксиращи", анализира Кръстев.

Според него и според Стоянов Северна Македония първо трябва да разреши вътрешнополитическите си проблеми, след което може да се премине към преговорите. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.