fallback

Гордана Силяновска: Вписването на българите в Конституцията на РСМ не зависи от мен

"Аз не мога да суспендирам парламентарната демокрация", каза тя след среща с Румен Радев

13.09.2024 | 19:21 Автор: Вяра Димова

Първа визита на президента на Република Северна Македония (РСМ) Гордана Силяновска-Давкова у нас. Тя е в България по повод гостуването на Националната опера и балет на Република Северна Македония, която ще представи в София операта "Набуко" от Джузепе Верди.

По-рано срещата в президентството премина при закрити врата.

"Вписването на българите в Конституцията на Северна Македония не зависи от мен. Ако бях абсолютен монарх, щях да кажа, че ще променя Конституцията. Депутатите са изпратени от гражданите, които гласуват по съвест. Аз не мога да суспендирам парламентарната демокрация", каза президентът на РСМ.

"България винаги е била открита за диалог с РСМ и очаква той не само да спомага за двустранното културно сближаване и икономическото сътрудничество, но и посредством него да се постигне решение на отворените въпроси в нашите отношения. Те трябва да се решават на основата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, на подписаните към него протоколи и на Заключенията на Европейския съвет от лятото на 2022 г., приети с единодушието на всички държави членки на ЕС и със съгласието на РСМ", подчерта Румен Радев. 

Българският президент призова също така за много по-активни общи усилия от страна на България и РСМ за изграждането на Транспортен коридор 8

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback