fallback

Кои са загиналите в "Граф Игнатиево" ст. лейт. Венцислав Дункин и майор Петко Димитров?

Многократно са изпълнявали задачата

13.09.2024 | 18:40 Автор: Искра Ангелова

Започва разследване на причините за трагичния инцидент в авиобаза "Граф Игнатиево", при който загинаха двама пилоти.

"Роден да лети или умре, опитвайки се" е девизът на загиналия старши лейтенант Венцислав Дункин. Заедно с него е бил майор Петко Димитров. И двамата - от 12-а авиобазата в Долна Митрополия.

"Майор Димитров е един от най-опитните ни летци у нас въобще. Старши лейтенант Дункин е млад пилот, с отлични заложби, която беше една от надеждите на базата", каза командващият ВВС ген. Димитър Петров.

Тепърва ще се изясняват обстоятелствата за инцидента

Многократно са изпълнявали задачата. А днешният полет е трябвало да бъде генерална репетиция преди утрешния ден. По думите на генерал Петров, самолетът е бил технически изравнен.

"Самолетът е минал тази година капитално - възстановителен ремонт и е приет от българските ВВС, експлоатиран е без проблем за учебна дейност, за тренировъчна дейност, за всичко, което базата изпълнява", поясни още ген. Петров.

Тече разследване от Военната прокуратура и тепърва ще се изясняват обстоятелствата за инцидента.

"Когато те стигнат да заключение и завърши разследването, ще съобщим на обществеността причината за тази катастрофа", поясни служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

На въпрос дали ген. Петров ще подаде оставка, той отговори: "Загубих един от вай-добрите си приятели, мислите ли, че съм малко наказан за това, което се случи?".

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback