fallback

Министър Цоков към патриарх Даниил: Учебниците за религия са безплатни от тази година

Министър Галин Цоков и патриарх Даниил проведоха среща преди началото на учебната година

13.09.2024 | 17:01 Автор: Вяра Димова

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и Негово Светейшество Даниил, Патриарх Български и Митрополит Софийски проведоха среща. На нея стана ясно, че учебниците за свободно избираемия предмет религия са безплатни от тази учебна година и вече са доставени в българските училища.

Двамата обсъдиха предизвикателствата пред съвременното образование и сътрудничеството между образователната система и православната църква.

"Вече имаме одобрени учебници, разработени бяха и учебни програми по религия, а в годините се изграждат и все повече учители, които могат да преподават този предмет", посочи министър Цоков.

По думите му сътрудничеството между образователните институции и храмовете се разгръща и по различни програми на МОН.

"В ход е и промяна на правилата на ученическите пътувания, като предвиждаме всяко от тях да е свързано с посещение на културнии образователни институции, допълни той.

Негово Светейшество подчерта нуждата от повече грижа за духовното у подрастващите. Той акцентира, че Църквата винаги е играла централна роля в живота на българите, а първите ни просветители са били именно духовници. Затова и тази традиция и силна връзка между образованието и православието следва да се поддържа и развива.   

Снимка: Пресцентър на МОН

fallback
Още от България
fallback