fallback

Старозагорският митрополит с панихида за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит

Миряните питаят особена любов и признателност към Негово Светейшество

13.09.2024 | 16:36 Автор: Вяра Димова

На 13 септември 2024 г. се изпълват шест месеца от кончината на Българския патриарх Неофит. В параклиса "Св. ап. Карп" в сградата на Старозагорска митрополия, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, с председателите на Църковните настоятелства в епархията, отслужиха панихида в памет на блаженопочиналия патриарх на родната на Църква.

Старозагорските миряни питаят особена любов и признателност към патриарх Неофит

След кончината на дядо Панкратий, от 13 юли 1999 г., до избирането на бившия Старозагорски митрополит Галактион за архиерей на Старозагорска епархия, в продължение на повече от три месеца, наместник на овдовялата епархия бе дядо Неофит, тогава духовен глава на Русенска епархия.

Години по-късно, на 29 и 30 септември 2017 г., по покана на митрополит Киприан, патриархът пристигна в Стара Загора за честване на 50 години от интронизацията на блаженопочиналия митрополит Панкратий. Дядо Неофит отслужи заупокойна молитва на гроба на приснопаметния старозагорски владика, откри научната конференция под надслов "Старозагорският митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик" и присъства на концерт с участието на хора на патриаршеския храм-паметник "Св. Александър Невски", хора при храм "Св. св. Кирил и Методий" – София и nора на Държавна опера – Стара Загора.

Патриархът посети Стара Загора за 140-ата годишнина от Освобождението на България, когато с патриарха на Москва и цяла Русия Кирил участваха в честванията на връх Шипка. Третата визита на дядо Неофит в града на липите беше по повод 180 години от рождението на митрополит Методий Кусев.

fallback
Още от България
fallback