Румен Радев призова РСМ да се върне към реализма

Президентът ще се срещне с колегата си Гордана Силяновска-Давкова

13.09.2024 | 13:49 Редактор:

Първа визита на президента на република Северна Макидония у нас. Гордана Силяновска-Давкова е в България по повод предтавянето на операта "Набуко", част от програмата на Националната опера и балет на държавата ни съседка. В България Давкова ще се срещне и с президента Румен Радев, като това ще е първата неформална среща между настоящите държавни глави. Часове преди разговорите между двамата Румен Радев изрази своето очакване заявеното желание за диалог да се превърне в последователна политика.

"България винаги е била отворена за диалог с Република Северна Македония и очаква той не само да спомага за нашето културно сближаване, да даде тласък на икономическото сътрудничество и туризма, но и да реши най-сетне отворените въпроси между нас", заяви президентът Румен Радев.

Той изрази очакване, че изявеното желание за диалог и разбирателство от страна на Гордана Силяновска-Давкова ще се превърне в последователна политика и на правителството на страната. По думите на президента отворените теми между държавите ни следва да се решават на базата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и подписаните към него протоколи и на Заключенията на Европейския съвет от лятото на 2022 г.

Държавният глава припомни, че правителството на югозападната ни съседка все още не е напуснало предизборната реторика. 

"Нека се успокоят там страстите, нека се върнат към реализма, а той е ясен – отношенията ни оттук-нататък ще продължават да се градят на основата на сключените споразумения и Заключенията на Съвета на ЕС", подчерта държавният глава, като допълни, че това е критерият, по който ще съдим за нашите по-нататъшни отношения. 

Румен Радев изрази очакване, че РСМ ще изпълни всички ангажименти, които е поела и на двустранна основа, и пред ЕС и всички партньори, за да продължи пълноценното развитие на отношенията между София и Скопие и за да може най-сетне вратата на РСМ по нейния европейски път да се отвори, а хората от двете страни на границата да нямат никакви задръжки и препятствия в своето общуване.