Росен Карадимов: Важно е който доставя пломбите за машините за вота да не ги слага

"Има достатъчно време предложенията на правителството до ЦИК да влязат в сила", отбеляза министърът на иновациите и растежа

13.09.2024 | 13:54 Редактор:

Предложенията на правителството до ЦИК за гарантиране на провеждането на прозрачни и честни парламентарни избори има достатъчно време да бъдат приети. Това заяви в Бургас министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов, който проведе работна среща относно ангажиментите на правителството за материално-техническо обезпечаване на предстоящите парламентарни избори.

В понеделник предстои официална среща с ЦИК, на която ще стане ясно дали ще има положителни отговори на въпросите, които се поставят, за повишаване на доверието в изборния процес. Сред предложенията са да бъде оптимизиран процесът по сертифицирането на машините от страна на Министерството на електронното управление, удостоверяване на софтуера за параметризиране за флаш паметите и съдържанието в тях. Пломбите, с които се запечатват с тези флашки, да бъдат доставени от различно юридическо лице от това, което полага пломбите по обществената поръчка.

"Те не изискват нито повече пари, нито допълнителни срокове. Така или иначе удостоверяването на машините е процес. Дали ще бъде удостоверяван един компонент, или ще бъдат удостоверявани няколко компонента на машини, които са избирателна извадка за Министерството на електронно управление това не е никакъв проблем. Пломбите също не са никакъв проблем, защото доставката на пломбите може да стане за много кратко време. Обясниха ми, че има много такива производители. Става дума за елементарно усилие. Тук въпросът е този, който доставя пломбата, да не е този, който я слага върху машината. Тук въпросът е организационен, не е нито финансов, нито времеви. А контролът при експедирането на машините, ако бъдат се спазят сроковете по закон, не е никакъв проблем да бъде проверена достатъчна извадка от машините преди да тръгнат, а не десет машини", коментира министърът на иновациите и растежа.

Снимка: БГНЕС