Спор за антикорупционните закони и Плана за възстановяване в пленарната зала

Асен Василев атакува ГЕРБ, Гуцанов и Балабанов се учудиха на ПП-ДБ

13.09.2024 | 13:38 Редактор:

Трескава подготовка за вота в края на октомври в цялата страна. Готовността за провеждането на изборите, фалшивите адресни регистрации и честността на гласуването станаха основна тема за дебат в пленарната зала. А в кулоарите споровете бяха по въпроса ще загуби ли страната ни пари по Плана за възстановяване и развитие.

С остри критики Асен Василев призова ГЕРБ да задвижат приемането на трите антикорупционни закона. А те са за защита на лица, подаващи сигнали, прозрачни правила за избор на председателя на комисията за противодействие на корупцията и закона за личния фалит. 

"Крайно време е Бойко Борисов да излезе от храстите и да каже "Тези закони ни притесняват". Притеснява ни, че когато се приемат, ще ни хванат за корупция", каза депутатът от ПП-ДБ Асен Василев.

И предупреди, че ако не бъдат приети законите, могат да бъдат загубени средства по втория транш от Плана за възстановяване и развитие.

А от БСП и "Има такъв народ" изразиха учудване за острия тон на Асен Василев към Бойко Борисов. 

"Аз се чудя на късата памет на колегите от ПП-ДБ. Те бяха в тази срамна сглобка. Именно по идея на ПП-ДБ в Плана се въведоха определени изисквания за Зелената сделка. Ако не се бяхме намесили по отношение на тази сделка и либерализацията на пазара на електроенерегия, сега хората щяха да плащат в пъти по-високи цени на тока", заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Борислав Гуцанов

От "Възраждане"  определиха искането за приемането на трите антикорупционни закона като закъсняла и абсурдна реакция.

Очаква се в късния следобед лидерът на ГЕРБ да отговори на критиките.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR