Екипажът на хеликоптера в Судан не е бил предупреден, че лети над военна зона

02.02.2015 | 09:14
Екипажът на хеликоптера в Судан не е бил предупреден, че лети над военна зона

Освободеният български екипаж в Судан не е имал представа, че лети над военна зона, каза единият от членовете на екипажа.

Планът на полета е бил одобрен от властите, без каквито и да било забележки. Това обяви капитанът на българския хеликоптер ген. Любомир Гелев пред Ройтерс.


Полетът на българския хеликоптер от Румбек в Южен Судан до столицата на Судан Хартум е одобрен както от правителствата и авиационните власти и на двете страни. Никой обаче не е предупредил екипажа, че ще прелети над зона на активен военен конфликт. Капитанът на полета ген. Любомир Гелев споделя, че не е бил наясно, че машината е била обстрелвана.

Налягането на горивото е паднало рязко, което е принудило екипажа да кацне аварийно.

От групировката Суданско народно освободително движение – Север заявиха, че са стреляли по машината, тъй като са я помислил, че е част от врага - силите на Суданското правителство.

Любомир Гелев капитан на хеликоптера:

"Интересно е, че тази зона не фигурира на картата. Ние работим в района на Дарфур и Южен Судан, а не знаем за тази зона. За всеки полет предоставяме подробен план на властитем в случая на Южен Судан, Хартум.

"Те получават документа, в който пише точната дата на излитане, маршрутът, надморската височина, кога е пристигането.

Никой не ни предупреди, не казаха нищо. Просто приеха плана и толкова. Питаме Защо?! "

Арну Лоди говорител на Суданско народно освободително движение – Север:

"Защо правителството на Судан разрешава на хуманитарни работници да летят над военна зона, особено в момент на война. В момент, в който правителството на Судан започна най-силната си офанзива от началото на войната в планините Нуба, пращат и хуманитарни работници. Това е много важен въпрос, на който правителството на Судан трябва да отговори?"

Часове след освобождаването на българския екипаж президентът на Южен Судан Салва Киир и командирът на бунтовниците Риек Мачар подписаха мирно споразумение.

В него фигурират клаузи за споделяне на управленски правомощия и сформиране на преходно правителство. Така страните са само на крачка от окончателно прекратяване на 15-месечния конфликт. От декември 2013 г. насам в него загинаха 10 хил. души. Броят на бежанците достигна 1,5 млн.

"Хели Ер" повече от 10 години работи по договор със Световната програма по прехрана на ООН (UNWFP).