fallback

Румен Радев след като летя с F-16: Нашите летци не отстъпват на своите колеги от САЩ

Трябва да продължим да сътрудничим с летците от авиобаза "Авиано", каза още президентът

13.09.2024 | 11:01 Автор: Деси Николова

Президентът Румен Радев направи демонстрационен полет на изтребител F-16 в авиобаза "Граф Игнатиево" по покана на Военновъздушните сили на САЩ.

Президентът припомни, че сътрудничеството с ВВС на САЩ започва още през 2005 година и го определи като много ползотворно.

"Още с първите сблъсъци в небето над Граф Игнатиево ние осъзнахме, че нашият модел на летателна подготовка е много закостенял и изостанал", припомни Радев и каза, че с помощта на САЩ е започнал сложния процес на трансформация на българските военновъздушни сили.

"Усвоихме много съвременни тактики, техники и процедури, усвоихме пълните възможности на МиГ-29 и нашите летци вече по нищо не отстъпват на своите американски колеги", каза още Радев, цитиран от БГНЕС.

Той обърна внимание на остарялата авиационна техника.

"Убеден съм, че с получаването на F-16 Block 70 тези ограничения ще отпаднат", каза държавният глава и все пак уточни, че българските летци в САЩ получават първоначално подготовка със самолета.

"За да може да използваме пълните възможности на този прекрасен самолет, ще трябва да продължим да сътрудничим с летците от авиобаза "Авиано", съобщи Радев.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback