fallback

Димитър Главчев: Обстановката е различна, взимаме допълнителни мерки за честни избори

Служебният премиер е известен за случая с 1200 регистрирани на един адрес в Стамболийски

13.09.2024 | 10:47 Автор: Елеонора Танева

Служебното правителство ще направи всичко необходимо, за да бъдат изборите честни, прозрачни и свободни. Ако има съмнения, които да опорочат честността на вота, ще действаме безкомпромисно и светкавично. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на блицконтрол в парламента в отговор на въпрос от лидера на ПГ на БСП Борислав Гуцанов относно възможните изборни нарушения.

"Научих за тези 1200 регистрирани на един адрес в Стамболийски от медиите, но всеки един сигнал, който се подава, по него ще бъде взето отношение и мерки, за да не се изкриви вотът на българските граждани", категоричен бе служебният премиер.

Главчев заяви, че на вчерашното съвещание с ръководството на МВР е дал указания, че правоохранителните органи трябва да действат още по-активно на изборите на 27 октомври с цел да пресекат възможни нарушения. 

"Ще положим още усилия, тъй като и според мен обстановката е по-различна, така че ще бъдат необходими допълнителни усилия. Вчера на съвещанието с МВР им казах, че трябва да положат още усилия, за да бъде българският избирател уверен, че гласът му отива там, където иска", добави той. 

Главчев припомни, че изборите се организират от избирателните комисии по места, а изпълнителната власт осигурява необходимите за това условия. 

Служебният премиер посочи, че има предложение от експерти до ЦИК с мерки, които да изключат възможността за манипулации.

"Примерно пломбите, с които се запечатват флашпаметите да бъдат различни от фирмата производител, както досега се запечатват. Създава едно впечатление, че ако флашпаметите се запечатват с пломби на фирмата, която произвежда машините, има теоретична възможност за някакво въздействие", заяви Главчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback