Началникът на НСО: Длъжни сме да сме бдителни. Допуснатата грешка става световна новина

Безкомпромисни сме при подбора на кадри, заяви генерал-майор Емил Тонев

13.09.2024 | 10:27 Редактор:
Радев похвали служителите на НСО, че въпреки ограничените ресурси изпълняват поставените им задачи.
Радев похвали служителите на НСО, че въпреки ограничените ресурси изпълняват поставените им задачи.

Безопасността на лицата, които отговарят за управлението на държавата, е въпрос на националната сигурност, който е поставен още с възраждането на българската държавност преди близо век и половина. Сигурността на стълбовете на държавното управление е фундаментално условие за развитието и просперитета на България и тази истина е в основата на съвременната мисия на Националната служба за охрана. Това заяви началникът на НСО генерал-майор Емил Тонев в обръщението си по повод 145 години от създаването на държавната охранителна служба.

На 12 септември Националната служба за охрана отбеляза годишнината си в Националния исторически музей в присъствието на президента Румен Радев, министър-председателя Димитър Главчев, Негово Светейшество Даниил, патриарх Български и Митрополит Софийски, народни представители, конституционни съдии, министри, представители на службите за сигурност и обществен ред, на Въоръжените сили, служители и бивши ръководители на Службата.

В световен мащаб зачестяват посегателствата върху публични личности

Ген.-майор Емил Тонев подчерта, че в изключително влошената глобална среда на сигурност службите и на най-мощните и влиятелни държави в света се срещат с тежки предизвикателства. Зачестяват посегателствата срещу публични личности и работата на охранителните служби попада в критичния фокус на общественото внимание.

"Днес добре свършената работа е незабележима. Допуснатата грешка става световна новина. Затова сме длъжни да бъдем бдителни. Длъжни сме да се учим бързо, да се усъвършенстваме ежедневно, да разширяваме мрежата на нашите партньорства и да правим всичко, което е по силите ни, за да бъдем адекватни на случващото се около нас. Това изключва всяко колебание при вземането на решение в критична ситуация, изключва всякакви компромиси в професионалната подготовка във всичките й направления. Изключва заобикалянето на правилата и бягството от отговорност. Изключва и компромиси при подбора на кадрите“, заяви ген.-майор Емил Тонев.

Националната служба за охрана доказа своята жизненост и се утвърди като елемент на българската държавност, въпреки множеството трудности и трансформации, през които премина, заяви президентът Румен Радев пред състава на НСО и гостите на празника. Държавният глава посочи, че влошаващата се среда на сигурността превръща НСО във все по-значим фактор от системата за защита на националната сигурност, а изразеният стремеж към технологично обновяване на Службата е необходим, за да може тя да бъде адекватна на съвременните изисквания и предизвикателства.

Президентът изрази признателността си към служителите на Националната служба за охрана затова, че въпреки ограничените ресурси и в условията на риск и неимоверно натоварване, изпълняват с чувство за дълг и отговорност своята високоотговорна обществена мисия.

По-рано Мелнишкият епископ Герасим, Главен секретар на Светия синод на БПЦ-БП, отслужи празничен водосвет за здраве и благоденствие на служителите на държавната охранителна служба. С тържествен ритуал в централата на НСО в столицата бяха поднесени венци и цветя в памет на достойно изпълнилите дълга си служители на държавната охранителна служба.