fallback

Горски следят за незаконна сеч, за месец задържаха 16 каруци и един кон

Проверени са 12 194 обекта за добив на дървесина

13.09.2024 | 09:47 Автор: Елеонора Танева

Служителите на държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите са извършили близо 60 000 проверки в страната за един месец. В периода от 5 август до 8 септември 2024 г. са проверени 12 194 обекта за добив на дървесина. В резултат са съставени 485 акта за установяване на административни нарушения и наказания по Закона за горите. Задържани са 282 пространствени кубически метра дърва, 8 превозни средства, 16 каруци, един кон и 8 моторни триона.

Превенция преди отоплителния сезон

Във връзка с настъпващия отоплителен сезон и период на масово снабдяване на населението с дърва за огрев, контролът в горските територии остава засилен. Проверките се извършват, както с цел превенция, така и за установяване на нарушения и посегателства в горските територии и налагане на санкции на извършителите. Експерти следят обектите, в които се добива дървесина, произходът, количеството и законността на превозваната дървесина, транспортните средства и доставените дърва за огрев.

Превозните билети са важни

Гражданите трябва да изискват и съхраняват превозните билети, с които са им доставени дървата за огрев и да не закупуват немаркирани такива. Превозният билет е документът, който при проверка от страна на отговорните институции доказва законния произход на дървесината. Той съдържа информация за количеството и вида й, както и името на получателя и адреса, на който се съхранява. При отсъствие на този документ дървесината се задържа от компетентните органи, а притежателят й носи наказателна отговорност.

При съмнение за нерегламентирани дейности в горските територии гражданите могат да подават сигнали на телефон 112.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback