Кой взе марката ДПС, кой е от земеделците и кой е истински депесар (+ВИДЕО)

Чака се решението на ЦИК за регистрацията на "Алианс за права и свободи" в коалиция с хората на Ахмед Доган

12.09.2024 | 18:45 Редактор:

Пореден ден на напрежение по оста между ДПС на Делян Пеевски и ДПС на Ахмед Доган. С 12 гласа "за" и 2 против ЦИК отказа да разгледа постъпилото от Джевдет Чакъров заявление за заличаване на ДПС от коалицията на Пеевски. Мотивът е, че ДПС може да се представлява заедно и поотделно от двамата ѝ председатели, а заявленията им си противоречат. 

"Политическата партия ДПС е една, с двама представляващи, които имат еднакви правомощия. И в ЦИК по повод заявлението за регистрация на партията за самостоятелно участие постъпиха над 20 отделни заявления и от единия, и от другия представляващ, с което се оттегляше искането за регистрация и се потвърждаваше", каза зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. 

Така на практика името ДПС остава само в коалицията на Делян Пеевски. 

"Има едно ДПС. Няма друго. Ахмед Доган е от земеделците. Всички, които са изменили на ДПС са се самоизключили. ДПС отива на избори, без деребеите", каза Делян Пеевски. 

"Има едно ДПС, но то не е на Пеевски. Пеевски не е депесар – както казах, интересно защо не говори нищичко по този въпрос – Пеевски не е член на ДПС", гласи позицията на евродепутата Илхан Кючюк.

Върховният административен съд днес поряза приближените около Ахмед Доган. Магистратите отхвърлиха жалбата на "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу решението на ЦИК, с което беше отказана регистрацията на политическото обединението за участие във вота. Мотивът - заявлението на коалицията около Делян Пеевски е било подадено преди заявлението на крилото около Ахмед Доган.

21 септември е срокът, до който партиите и коалициите могат да правят промени в състава и наименованията си. До същата дата съдът може да задължи ЦИК да регистрира партия или коалиция, на която е отказала.

Утре ЦИК трябва да реши дали да регистрира "Алианс за права и свободи" за изборите, от което е част и ДПС на Доган.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС