fallback

Депутатите се отказаха да променят Изборния кодекс преди вота на 27 октомври

"Нищо не трябва да се променя", заяви Делян Пеевски

12.09.2024 | 13:53 Автор: Вяра Димова

В парламента днес стана ясно, че промени в изборните правила преди вота на 27 октомври 2024 г. няма да има.

Засега се отлага идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за спешни промени в Изборния кодекс, но остава концепцията за смесено гласуване - мажоритарно и пропорционално.

"Просто няма време, а и никой от колегите не поема да говорим какво да е в бъдеще. 39 партии и коалиции има - достатъчно всеки да избере за кого да гласува, в Америка са две", заяви Борисов.

От ГЕРБ анализираха и идеите на "Продължаваме промяната - Демократична България" следващият премиер да бъде неутрален и максимално отдалечен. 

А от БСП смятат, че сега не е моментът да се подлага на риск Изборният кодекс. 

"Надявам се никой не е забравил, че с гласовете на ГЕРБ стана безумната промяна в Конституцията", изтъкна Борислав Гуцанов.

"През 2016 г. имаше референдум за смяна на системата. Бойко Борисов и ГЕРБ саботираха волята на 2,5 млн. българи за промяна на избирателната система", подчерта Станислав Балабанов от ИТН.

От ДПС около Делян Пеевски пък смятат, че в момента изборната система в България е правилната. "Нищо не трябва да се променя", заяви Пеевски.

Лидерът на ГЕРБ коментира и отказа на "Има такъв народ" и БСП да се идентифицират като негов естествен партньор с факта, че само е отворил вратата за преговорите. Той отказа да коментира драмите в ДПС. 

"Стига с тези турски сериали. Имат 30 депутати, важни са другите", уточни Борисов.

Така опитите за преговори между партиите и коалициите се очаква да продължат след изборите.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback