Патриарх Даниил: Носим Божия образ, но изкривен и увреден

"Храмовете са местата, където трябва да се случва срещата с Бога", посочи главата на Църквата ни

12.09.2024 | 13:25 Редактор:
Българският патриарх посети градежа на нова църква в София.
Българският патриарх посети градежа на нова църква в София.

Ние, човеците, сме предназначени да бъдем храм Божий и за да се осъществи това ние се нуждаем от освещаване, нуждаем се от Божията помощ и благодат. Без Божията благодат и без Бога не можем да бъдем човеци! Това каза патриарх Даниил, който посети градежа на православния храм "Св. Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал "Люлин" 9. 

Патриархът беше посрещнат от членове на църковното настоятелство, настоящия и бивш кмет на община "Люлин". Те го запознаха с етапите на строителството. Бъдещата църква се изгражда изцяло с дарения на местните хора.

Патриарх Даниил отбеляза, че храмовете са местата, където трябва да се случва срещата с Бога.

"Без Бог сме едно уродливо подобие на това, което Господ е замислил да бъдем. Носим Божия образ, но изкривен и увреден. Не такова е нашето предназначение“, подчерта той, цитиран от БГНЕС.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит отслужи водосвет.

Строящата се църква носи името на последния духовен водач на Българската православна църква преди падането ни под османско иго патриарх Евтимий, живял през ХІV век. Той е създател на Търновската книжовна школа. Патриарх Евтимий е начело на защитата на Велико Търново през 1393 г., след което е изпратен на заточение в Бачковския манастир, където умира през 1402 или 1404 г. Той е канонизиран за светец и паметта му се почита на 20 януари.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)