МВР обяви как ще гарантира честни и прозрачни избори на 27 октомври

"На министерството е възложена голямата отговорност", каза премиерът Димитър Главчев

12.09.2024 | 12:55 Редактор:

Приоритет на Министерството на вътрешните работи е осигуряване на сигурна среда за произвеждането на честни и прозрачни избори за Народно събрание на 27 октомври 2024 г. Задачата ни ще бъде да гарантираме в максимална степен политическите права на гражданите. За да отговорим на обществените очаквания, е важно да създадем оптимална организация за ефективно противодействие на нарушителите на закона. Това заяви министърът на вътрешните работи Атанас Илков пред участниците в Националното съвещание.

Той очерта действията по започналата още в края на август подготовка по обезпечаване на целия процес от периода на предизборната кампания през изборния ден до обявяването на крайните резултати - създаден оперативен щаб за ръководство, управление и информационен обмен между структурите на МВР, координацията с ЦИК, Министерския съвет, Прокуратурата на Република България и ДАНС, рационално използване на специализираното приложение Географска информационна система "Изборни процеси".

"Особено важно е да активизираме оперативно-издирвателната дейност с оглед своевременно разкриване на престъпленията против политическите права на гражданите, както и пресичане на всички опити за извършване на закононарушения", отбеляза вътрешният министър.

В този смисъл той обърна специално внимание както на активизиране на оперативната работа по места, така и на детайлното отработване на всеки получен сигнал. Министър Илков изрази увереност, че паралелно с водещата към момента задача, няма да бъдат неглижирани и останалите приоритетни за институцията - противодействие на миграционния натиск, на битовата престъпност, на престъпленията, свързани с наркотични вещества; овладяване на кризисни ситуации; подобряване на пътната безопасност.

"Разчитам на професионализма и на личната ангажираност на всички служители при изпълнението на предстоящите задачи", обобщи служебният вътрешен министър.

Димитър Главчев подчерта, че МВР не провежда изборите, но на министерството е възложена голямата отговорност за гарантиране на сигурността, опазването на обществения ред, спокойното протичане на изборния процес.

"Като служебен кабинет сме призвани да гарантираме правото на нашите съграждани свободно да упражнят правото си на глас", коментира премиерът и изрази убеденост, че МВР ще бъде безкомпромисно в действията си за гарантиране защитата на политическите права на гражданите и тяхното достойнство. 

Снимки: МВР