fallback

Запълниха 90% от капацитета на газовото хранилище "Чирен"

Това съобщиха от "Булгартрансгаз"

12.09.2024 | 12:45 Автор: Искра Ангелова

Подземното газово хранилище "Чирен" вече е запълнено на 90,24% от техническия капацитет за съхранение, съобщиха от "Булгартрансгаз".

По този начин, за втора поредна година, е постигнато предсрочно изпълнение на задължението за запълване на 90% от обема на хранилищата в страните от Европейския съюз не по-късно от 1 ноември на всяка година, заложено в европейския Регламент 2017/1938 относно мерките за гарантиране на сигурността на доставките на газ.

Нагнетателният сезон на ПГХ "Чирен" продължава до 31.10.2024 г., като на база резервираните капацитети "Булгартрансгаз" ЕАД очаква в този период да бъдат нагнетени допълнителни количества природен газ.

Към настоящия момент общо 12 компании - 7 български и 5 международни, съхраняват природен газ в ПГХ "Чирен".

Всичко това потвърждава значимостта на единственото българското газово хранилище за гарантиране на енергийната сигурност както на България, така и на страните от региона на Югоизточна Европа. Нивото на запълване на ПГХ "Чирен" и планираните мероприятия за подготовка за есенно-зимния период гарантират готовността и сигурността на доставките на природен газ за предстоящия отоплителен сезон.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback