МС предлага на ЦИК допълнителни гаранции за прозрачността на изборите

Едно от предложенията е разширяване на процеса по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване

12.09.2024 | 08:49 Редактор:
МС с писмо до ЦИК.
МС с писмо до ЦИК.

Официално писмо до председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова изпрати министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, определен за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството.

В него се съдържат предложенията на кабинета за подобряване на правилата и процедурите по гарантиране на провеждането на прозрачен, демократичен и добре организиран вот на предстоящите предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври 2024 г. По преценка на ЦИК предложенията могат да залегнат в съответните решения на Комисията.

Правителството предлага да бъде оптимизирана процедурата по член 213б от Изборния кодекс, който регламентира правилата за прозрачност и сигурност на машинното гласуване.

"Представителите на служебната изпълнителна власт притежават необходимите знания и компетенции, с които да надградят посочената процедура с цел повишаване на доверието в изборния процес", изтъква в писмото министър Карадимов.

Друго предложение е да се разшири процесът по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване (ТУМГ), като се добави и софтуерът за параметризация и съответствието на флаш-паметите, тъй като те са вид периферно устройство и представляват неразделна част от ТУМГ по време на машинното гласуване.

Предлага се също доставката на пломбите за запечатване на отделението с двата броя флашпамети, в които се съдържа най-чувствителната и въобще цялата информация от изборите, както и гарантиращи идентифициране на опити за отваряне на корпуса за машините за гласуване, да се осигурява от независим доставчик, различен от изпълнителя на обществената поръчка за машинното гласуване.

Кабинетът препоръчва също да се води регистър на пломбите.

В писмото до ЦИК министър Росен Карадимов подчертава още необходимостта от стриктно спазване на разпоредбите, произтичащи от чл. 213в на Изборния кодекс, който регламентира осигуряването на хартия за отпечатване на бюлетините от машинно гласуване.

Служебното правителство очаква за отпечатване на бюлетини от машинно гласуване да се използва специализирана хартия с допълнителни защити, която се доставя от "Печатница на БНБ" АД, както и да се продължи с утвърдената практика на ЦИК за всеки отделен национален вот да се ползва различна специализирана защита на хартията при машинното гласуване.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)