ЦИК регистрира "ДПС - Ново начало" за вота и отказа регистрация на партия ДПС

Решението е взето след получаването на писмо от Върховния административен съд

12.09.2024 | 07:04 Редактор:
Единодушно решение от ЦИК.
Единодушно решение от ЦИК.

Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира коалиция "ДПС- ново начало" за участие във вота през октомври. Малко по-късно ЦИК гласува да откаже регистрация на партия ДПС.

В решението, което е прието единодушно, се казва: ЦИК регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Наименованието на коалицията в бюлетината е ДПС-Ново начало. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Решението за отказа подлежи на обжалване

От ЦИК припомнят, че решението е взето след получаването на писмо от Върховния административен съд на Република България в което се казва, че ЦИК трябва "незабавно да регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало", съставена от ПП "Движение за права и свободи", ПП "Новите лидери" и ПП "Български гласъ", за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г."

В същото време ЦИК "отказа да регистрира партия "Движение за права и свободи" за участие в изборите на 27 октомври". Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му, пояснява БГНЕС.

Решенията са подписани от Камелия Нейкова

ЦИК регистрира коалиция "Алианс за права и свободи" за участие в предсрочния вота от 27 октомври тази година. Наименованието на коалицията в бюлетината е "Алианс за права и свободи" - АПС. И това решение подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Буквално минути след решението на ВАС от вчера лидерът на "Земеделски народен съюз" (ЗНС) Румен Йончев подаде заявление за регистрация на коалиция "Алианс за права и свободи". ЗНС бе основата на първата коалиция "Демокрация, права и свободи-ДПС" на Ахмед Доган, на която ЦИК отказа регистрация. Сега същите формации застават до почетния председател на ДПС Ахмет Доган и по този начин му позволят да използват листите на коалицията "Алианс за права и свободи".

Решенията са подписани от председателя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR