Министър Галин Цоков очаква повишаване на заплатите на учителите с 14-14,5%

Трябва да продължи тенденцията за възнагражденията на педагозите да са 125% от средното такова, заяви той

11.09.2024 | 20:01 Редактор:
Възможно е увеличение на учителските заплати.
Възможно е увеличение на учителските заплати.

Служебният министър на образованието проф. Галин Цоков заяви, че трябва да продължи тенденцията за заплатите на учителите да са 125% от средната работна заплата.

"Съгласувателната процедура за бюджета за 2025 г. започна и бяха изпратени най-общи рамки в Министерството на финансите по отношение на бюджета и те са свързани с разходите от предходния бюджет, но ние планираме за бюджета за средното образование да се запази тази тенденция от последните години за заплатите на педагогическите специалисти, като средна работна заплата, те да са 125% от средната работна заплата за предходната година", обясни той.

По първоначални изследвания и анализи за това ще са нужни между 480 и 550 милиона лева.

"Не знаем конкретни показатели за средната работна заплата, по която ще се изчисляват тези 125%. Планираното повишение на заплатите на педагогическите специалисти е за около 14-14,5%, ако се осигурят тези суми", заяви проф. Цоков, попитан за приоритетите в бюджета за образованието и науката за 2025 г., на заседанието на парламентарната образователна комисия.

"Планираме допълнителни разходи за специални образователни потребности. Планираме също да се увеличи стандартът за издръжка на базата на нарастването на цените на горивата и на електричеството през последната година. За националните програми в училищното образование имаме конкретни предложения и повече от месец работи група в Министерството на образованието и науката, която да създаде проект за национална програма за зелени образователни институции и има финансови разчети за това какви средства ще са нужни, за да се въведат зелени технологии и фотоволтаици за производството на електричество в образователните институции", коментира той, цитиран от БНР.

Министър Цоков отбеляза, че тази национална програма е много важна - както за училищата, така и за университетите.

Снимка: БГНЕС