От "ДПС - Ново начало" приеха мълчаливо решението на ВАС в тяхна полза

Кратко беше съдебното заседание, на което решението на ЦИК за отказ от регистрация беше обявено за незаконно

11.09.2024 | 18:52 Редактор:

Върховният административен съд отмени решение № 3637-НС от 09 септември 2024 г., с което ЦИК отказва да регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г.

Съдът заседава по делото кратко. След това върховните магистратите си дадоха време до 14:00 ч. да решат. Малко след финалния срок съдът съобщи - ЦИК трябва незабавно да регистрира коалиция "ДПС - Ново начало" за изборите.

"Съдът приема, че заявленията на двете коалиции в образуването на всяка, от които участва ПП ДПС, не са подадени едновременно, напротив - заявлението на коалицията-жалбоподател е подадено преди заявлението на коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" - още в 00:05 часа на 02.09.2024 г. по електронен път", гласи съобщението на съда.

Макар че са изпратени в извънработно време, документите на ДПС се считат за подадени. Решението на магистратите удовлетворява коалицията на Делян Пеевски. "ДПС - Ново начало" обаче се въздържа от коментар. 

Казусът с двете фракции на ДПС и участието им в изборите достигна своята развръзка в последния ден за регистрации за вота.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)