Родители за енергийния прах: Забраната закъсня, децата ще го търсят

До 3000 лв. е глобата за продаващите напитката на пазара

11.09.2024 | 19:06 Редактор:

Въведоха пълна забрана за продажбата на енергийни напитки на прах. Здравното министерство сезира Комисията за защита на потребителите (КЗП), а оттам незабавно решиха напълно да бъде преустановено разпространението на енергийния сниф в търговската мрежа.

Две седмици след скандалния клип с певицата Диона, продуктът вече е изтеглен от търговската мрежа. Мила е сред родителите, които определят реакцията на институциите като закъсняла.

"Достатъчно шум се вдигна около този прах и дори и да са предприети мерки, се получава след дъжд качулка, защото младите, въпреки всичко, ще започнат да го търсят", коментира тя.

Мярката става факт след среща на служебния здравен министър Галя Кондева с КЗП. Анализи сочат, че начинът на употреба на продуктите носи сериозен риск за здравето. 

"Колегите по УНГ предоставиха много професионално становище, в което очертаха, че приложението на този прах не е безопасно, крие рискове от увреждане на назалната лигавица, включително може да се стигне до етапи на спиране на дишането", заяви служебният министър. 

Вече има издадена заповед за забрана на вноса и износа на продукта

"Предстои този акт на председателя да бъде обнародван в Държавен вестник и всички обекти у нас да се съобразяват с него", каза гл. директор на Дирекция "Контрол на пазара" в КЗП Игнат Арсенов.

На въпроса как този продукт е попаднал в търговската мрежа у нас, от КЗП отговориха: "Този прах е произведен в рамките на ЕС, не е имало процедури по внос. Не е определен като даден вид продукт – не е нито лекарство, нито храна, нито добавка, приема се през носа и заради това не е подлежал на регистрация или друг подобен разрешителен режим".

Ако въпреки забраната, енергийният сниф се появи на пазара, то глобата за продаващите го може да достигне до 3000 лева. 

Вижте повече в репортажа на Антония Яворова.