Наводнени дворове, паднали дървета и частично бедствено положение в Белослав (+СНИМКИ)

Не е необходимо потърпевшите да подават писмени заявления в общинска администрация

11.09.2024 | 17:55 Редактор:
Потърпевшите трябва да направят снимков материал на щетите.
Потърпевшите трябва да направят снимков материал на щетите.

Кметът на Белослав обяви частично бедствено положение след поройния дъжд, който се изсипа в района. Силният дъжд на 10 срещу 11 септември причини наводнения  в голяма част на територията на град Белослав, в т.ч. квартал "Младост" и квартал "Акации".

Щетите след пороя

Наводнен е главният път Варна – Белослав – Разделна, в частта, преминаваща през град Белослав. Само в рамките на няколко часа улиците в ниските части на града заприличаха на кални реки. След като водата се оттече, голяма част от улиците останаха покрити с кал, инфраструктурата е в изключително лошо състояние. Има частично наводнени дворове на къщи,  има паднали и свлечени дървета. 

Какво да направят потърпевшите

Не е необходимо потърпевшите да подават писмени заявления в общинска администрация. Може да се подава информация на телефони 05112/24-45, 05112/35-54, 05112/35-68.

Комисията ще посети всеки дом, за който е подадена информация. В случай, че обитателите на жилищните сгради и домове са на работа и няма осигурен достъп, моля да се остави телефон за връзка, за да се уточни точен ден и час за посещение и оглед. 

При посещението си на място комисията ще направи оглед и ще се опишат щетите, след което ще се изготви обобщен протокол. Той ще бъде представен на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, уточняват от общината.

Необходимо е гражданите, чиито имоти са пострадали, да направят снимков материал на щетите преди тяхното отстраняване. Необходимо е и да се запазят документите за извършени разходи, за да послужат при евентуално одобрение от комисията към Министерския съвет. 

Не се покриват щети по автомобили

Щетите по колите са единствено за сметка на автомобилна застраховка КАСКО, в случай че е направена. Тяхното възстановяване не е допустимо, съгласно действащите в държавата нормативни разпоредби.

Снимки: Община Белослав