fallback

Строги забрани в Бургаско като превенция на шарката по дребните преживни животни

В областта няма открити случаи на заболяването

11.09.2024 | 16:10 Автор: Елеонора Танева

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова свика заседание на Областната епизоотична комисия по повод констатирано огнище на заболяването "шарка по дребните преживни животни" в с. Войника, общ. Стралджа, област Ямбол. Заболяването е установено в животновъден обект, в който се отглеждат 135 овце и не представлява опасност за хората, но при разпространение при животните нанася значителни икономически щети.

Към настоящия момент в област Бургас няма констатирани болни животни, но институциите взеха решение за превантивни мерки, за да не се разпространи заразата и в региона предвид граничните зони между областите Ямбол и Бургас.

След случая от ямболско е определена3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза с. Войника, общ. Стралджа, обл. Ямбол. Определена е и 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат селата Недялско, Богорово, Първенец, Люлин, Правдино, Александрово, Поляна, Каменец, Саранско, Тамарино и Леярово, общ. Стралджа, обл. Ямбол; в общ. Средец, обл. Бургас – с. Зорница.

В общините Средец и Карнобат се забранява придвижването и транспортирането на възприемчиви животни и продукти от тях в и към населеното място. Всички дребни преживни животни трябва да се отглеждат при оборен режим. Трябва да се извършват ежеседмични клинични прегледи за шарка по дребните преживни животни и други заразни болести във всички обекти. Суровото мляко добито от дребни преживни животни трябва да се унищожава на място в животновъдния обект или да се преработва в млекопреработвателни предприятия. Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на дребни преживни животни. Забранява се организиране на пазари и изложби на дребни преживни животни. Ще се извършват проверки за нелегална търговия и придвижване на дребни преживни животни на територията на област Бургас.

Шарката по овцете и козите е контагиозно заболяване по дребните преживни животни. То се характеризира с висока температура, генерализирани папули или възли и по-рядко везикули, лезии във вътрешните органи - особено в белия дроб, и смърт.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback