ВАС към ЦИК: Незабавно регистрирайте за изборите "Движение за права и свободи - Ново начало"

Движенето на Делян Пеевски е подало заявление преди това на Ахмед Доган, твърди съдът

11.09.2024 | 15:02 Редактор:
Съдът нареди на ЦИК да регистрира движението на Делян Пеевски.
Съдът нареди на ЦИК да регистрира движението на Делян Пеевски.

Върховният административен съд отмени решение № 3637-НС от 09 септември 2024 г., с което ЦИК отказва да регистрира коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Преписката се изпраща на ЦИК за незабавното регистриране на коалицията.

По безспорен и несъмнен начин е установено по делото, че от страна на коалицията - жалбоподател, на 02.09.2024 г. в 00,05 часа по електронен път е подадено заявление по образец (приложение № 5-НС), подписано с електронни подписи и от двамата представляващи коалицията. Това заявление не е отразено в регистъра, не е и разгледано от ЦИК, съответно липсват констатации дали то отговаря на изискванията на ИК и решение № 3546-НС от 27 август 2024 г. относно регистрацията на партии и коалиции в ЦИК за участие в насрочените парламентарни избори.

Съдът приема, че заявленията на двете коалиции, в образуването на всяка от които участва ПП ДПС, не са подадени едновременно, напротив - заявлението на коалицията-жалбоподател, е подадено преди заявлението на коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС“, още в 00,05 часа на 02.09.2024 г. по електронен път. Според правилото на чл.29, ал.6 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) исканията, подадени по електронна поща преди изтичане на даден срок, макар и извън работното време на органа, се смятат за подадени в срок.

Разпоредбите на чл.18 а от АПК и чл.8, ал.2 от Закона за електронното управление (ЗЕУ) задължават административните органи да предоставят всички услуги в рамките на своята компетентност и по електронен път, освен ако закон предвижда особена форма за извършване на отделни действия. Това налага извода, че заявлението за регистрация на коалиция за участие в избори можe да бъде подписано както саморъчно, така и електронно. Идентично тълкуване на закона е прието и в решение № 7665 от 10.08.2022 г. на ВАС по административно дело № 7039/2022 г., което се споделя изцяло от състава. В този смисъл е и решение № 369 от 19.10.2021 г. на Административен съд - Стара Загора по административно дело № 614/2021 г.

Върховните магистрати приемат, че ЦИК е допуснала нарушение на закона, като не е регистрирала своевременно подаденото по електронен път заявление във входящия регистър на коалициите за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., не му е дала пореден номер, не го е разгледала самостоятелно, а вместо това го е приложила към по-късно подаденото заявление на хартиен носител, подписано саморъчно от представляващите коалицията, приела е, че заявлението е подадено едновременно с друго такова - за регистрация на коалиция „Демокрация, права и свободи- ДПС“ и е разгледала заявлението във връзка с него.

Изцяло несъобразени с разпоредбите на Изборния кодекс са и указанията за отстраняване на допуснати нередности, които ЦИК е дала на коалиция „ДПС-Ново начало“.

Съобразно прогласените в чл.3 от Закона за политическите партии (ЗПП) принципи, политическите партии са доброволни сдружения на граждани с избирателни права, съгласно българското законодателство. Те съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите чрез избори или по други демократични начини и използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели.

В този смисъл решението за начина на участие в изборите - самостоятелно или в коалиция, принадлежи единствено на самата политическа партия. Чл. 127 от ИК поставя само едно ограничение в тази връзка- партията може да се яви на избори или самостоятелно или само в една коалиция във всеки отделен вид избор. При това забраната на чл.127 би била нарушена единствено в случай, че в конкретния вид избор определена политическа партия вече е регистрирана за участие, независимо дали то е самостоятелно или в коалиция с други партии.

Решението по административно дело № 8364 от 2024 г. е окончателно.