МС с предложения към ЦИК за подобряване на изборния процес

Стоим зад кандидатурата на Екатерина Захариева за еврокомисар, заяви премиерът Главчев

11.09.2024 | 12:54 Редактор:

Министерският съвет ще излезе с предложения към Централната избирателна комисия (ЦИК) за подобряване на качеството на изборния процес. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев преди началото на редовното заседание на правителството.

Той поясни, че ще бъде проведено "минизаседание" на кабинета, състоящо се от министерствата, които имат отношение към провеждането на изборите. 

"Целта е  да излезем със съответни предложения към Централната избирателна комисия (ЦИК) за подобряването на качеството на изборния процес и предотвратяване на неговото опорочаване", заяви той.

Главчев подчерта, че основната задача на служебния кабинет е провеждането на свободни, честни и прозрачни избори. Правителството ще изпълнява до запетая това, което е записано в Изборния кодекс и което ни е вменено от него, увери служебният премиер.

Стоим зад кандидатурата на Екатерина Захариева за еврокомисар от България, заяви още служебният премиер Главчев и припомни, че България е издигнала две кандидатури за еврокомисар - на Екатерина Захариева и на Юлиян Попов.

"В отговор на нашите предложения получихме в края на миналата седмица писмо от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която казва, че нейният избор е Екатерина Захариева и вчера потвърдихме от наша страна, каквато е процедурата към момента. От наша страна потвърдихме, че стоим зад кандидатурата на госпожа Захариева", каза премиерът.

Захариева беше номинирана от ГЕРБ-СДС, а Юлиян Попов – от "Продължаваме промяната – Демократична България".

В рамките на днешното заседание Главчев призова да се дигитализира профилактичната здравна карта, така че да се намали хартиеният документооборот между учители, ученици, педиатри и родители преди началото на учебната година.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR