fallback

Въвеждат пълна забрана за продажбата на енергиен прах у нас

Продуктът представлява риск

11.09.2024 | 12:28 Автор: Вяра Димова

Здравният министър д-р Галя Кондева проведе извънредна среща с председателя на Комисията за защита на потребителите Мария Филипова. По време на нея бяха разгледани получените във ведомството експертни становища, касаещи употребата на т.нар. енергиен прах, както и анализът на количествения и качествен състав на тези продукти, предназначението и начина им на употреба.

Според Националния център по обществено здраве и анализи и Експертния съвет по специалността УНГ болести, тези продукти и нестандартният им начин на употреба, а именно чрез вдишване, представляват риск. Посочва се, че не са ясни методите на дозиране, както и количеството вещества в "една доза", а системната употреба може да доведе до изтъняване на носната лигавица, перфорация на носната преграда и дори блокаж на дихателните пътища.

В резултат на заключенията Министерството на здравеопазването сезира КЗП с препоръка за пълна забрана на продажбата и разпространението на тези продукти. От своя страна Комисията излезе с незабавно решение, с което енергийният прах, предлаган като "алтернатива на енергийна напитка" и "енергичен сниф", се определя като забранен, а пускането му на пазара се ограничава.

Продуктите, които вече се предлагат в търговски обекти пък, следва да бъдат изтеглени.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback