БАБХ проверява училищните столове и бюфети

При установяване на несъответствия ще се предприемат съответните действия, посочват от БАБХ

11.09.2024 | 10:19 Редактор:
Проверки в училищата в началото на учебната година.
Проверки в училищата в началото на учебната година.

Проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година започва Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Инспекторите ще проверяват от 16.09. до 11.10.2024 г. всички столове, бюфети, обекти по Закона за храните на територията на училищата и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна.

Ще се проверяват произходът и правилното съхранение на суровини и храни; сроковете на съхранение на храните; спазването на изискванията за предоставяне информацията за храните на потребителите, етикетиране и др.

При проверките ще се следи наличните храни да отговарят на изискванията на Наредба №2 от 20 януари 2021 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.

При установяване на несъответствия ще се предприемат действия в съответствие с действащото законодателство в областта на храните.