fallback

Нови правила за шофьорските курсове и изпити

Въвеждат лимит колко пъти курсистът може да се яви на изпит

11.09.2024 | 09:33 Автор: Деси Николова

От декември тази година влизат в сила промени, пряко засягащи мераклиите да се сдобият със свидетелство за управление на кола. Новите правила бяха обнародвани в Държавен вестник.

Сред най-важните нови обстоятелства е въвеждането на лимит колко пъти курсистът може да се яви на изпит. До момента на практика няма таван в бройката на опитите. След 10 декември влиза в сила правилото да има до 4 опита за изкарване на книжка в рамките на половин година. Ако и четирите бъдат неуспешни - курсистът трябва да заплати нов курс, да премине наново теорията на правилата за движение, както и наново да се явява на листовки и практически изпит по кормуване.

Предложенията целят до теоретичен или практически тест да се допускат единствено максимално подготвени кандидати, които са придобили необходимите знания, умения и поведение, изисквани за управление на МПС, коментираха проекта авторите му от Министерството на транспорта, пише "Труд". 

Тази промяна срещна одобрението на инструкторите.

"Има и то не един или два случая на десетки явявания на изпит по теория и още толкова на изпит по практика. Принципът е "ще се явявам, докато им писне и ми напишат оценка "да", заявяват на свой ред от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback