Последен ден за подаване на документи в ЦИК за участие в изборите

Решенията на комисията могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд

11.09.2024 | 07:54 Редактор:
Какво ще се случи с БСП и ДПС?
Какво ще се случи с БСП и ДПС?

Днес в 17 часa изтича крайният срок за подаване на документи на партии и коалиции в Централната избирателна комисия за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. 

Очаква се Комисията да вземе решение по подаденото заявление за явяването на партия ДПС на изборите, както и по заявлението за регистрацията на коалиция "БСП-Обединена левица".

21 септември е крайният срок, в който Върховният съд може да задължи ЦИК да регистрира партия или коалиция, на която е отказала регистрация

Съгласно приетата хронограма ЦИК регистрира днес партиите и коалициите за участие в изборите на 27 октомври. Тъй като комисията взема решение за регистрацията на съответната политическа сила, след като Главна дирекция ГРАО приключи с проверката на подписката, която е задължителна част от подадените документи, се прави регистрация в условията на така наречената неприключила проверка.

"В последния ден, когато се подадат документи, се регистрират партии и коалиции при неприключила проверка, и след като се върне резултатът от проверката се взема решение за заличаване или оставане на регистрацията. Когато се подадат документи за регистрация, единият от документите, който изисква Изборният кодекс, е подписка от 2500 избиратели, която се изпраща за проверка в ГД ГРАО и след като приключи проверката и се върне протокола от резултата от проверката, тогава е окомплектована цялата преписка, за да може ЦИК да вземе решение", заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

Решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд

"21 септември е крайният срок, в който ВАС може да задължи ЦИК да регистрира партия или коалиция, на която е отказала", поясни Матева, цитирана от БНР.

Вчера изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров оттегли от Централната избирателна комисия документите за самостоятелно участие на партията в изборите, подадени вчера от пълномощниците на Корнелия Нинова. Той внесе документи и 9999 подписа за регистрация на коалиция БСП-Обединена левица.

Снощи стана ясно, че в Централната избирателна комисия е постъпила жалба от лоялната на Ахмед Доган Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" до Върховния административен съд срещу решението на ЦИК да откаже регистрация на коалицията за участие в предсрочните избори на 27 октомври.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR