Бойко Борисов поиска промяна на Изборния закон и призова за джентълменско споразумение

"Аз знам какво съм заварил от Стефан Софиянски", заяви лидерът на ГЕРБ

10.09.2024 | 19:43 Редактор:

За джентълменско споразумение за следизборно сътрудничество настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той даде заявка и за промяна на избирателната система и въвеждането на мажоритарен и пропорционален вот.

"Основният въпрос е да променим бързо Изборния закон и да дадем на хората по-голямо основание и интерес да участват в изборите", призова Борисов.

Той е категоричен, че ако искаме да вдигнем ниската избирателна активност, трябва отсега да се каже на хората как ще се управлява: "Отсега трябва едно джентълменско споразумение, ако мислим за държавата. Да кажем с кой може и с кой не може".

Лидерът на ГЕРБ попита и защо няма дебат за промяна на избирателната система.

"Да предложим нещо, което да вдигне вота"

"Защо не отиваме към пропорционално-мажоритарна система. Има време. Защо като агнета стоим и чакаме и хвърляме на хората вината за ниска избирателна активност. Да предложим нещо, което да вдигне вота - мажоритарен и пропорционален вот. Ще има повече желаещи, повече личности ще участват", допълни Борисов.

Той коментира и думите на Атанас Атанасов от ПП-ДБ. "Генерал Атанасов ще прави мнозинство. С кой? Но те ще опитат тайни задкулисия и това няма да мине като номер. Ще ги пита и Брюксел, и Вашингтон. България е в много, много сериозна криза. Въобще не искам да ви плаша, но ако започна да разказвам ще си развалим настроението. Аз мога да ви гарантирам санирането и силен еврокомисар", коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов поздрави Екатерина Захариева за избирането и за еврокомисар. "Европейската комисия избра кандидата на ГЕРБ, а не този изпратен от ПП", каза той. Лидерът на ГЕРБ разкритикува позицията на ПП по отношение на избора на еврокомисар, наричайки ги "злосторници", които чупят.

София поне още 4-5 години може да кара по инерция от това, което ние сме направили заедно с Йорданка Фандъкова, подчерта Борисов.

Борисов разкритикува Терзиев

"Аз знам какво съм заварил от Стефан Софиянски. Булевардите бяха осеяни с дупки, на "Витоша" не можеше да се разминеш от джипове. Най-младият тролей беше по-стар от мен, сега всичко е ново. Метрото, което сме го направили, е признато от цяла Европа", заяви Борисов.

Той разкритикува настоящата администрация на столичния кмет Васил Терзиев, че са изсекли дърветата по ул. "Опълченска". "Ще видите каква ще е София, когато падне първият сняг с тези колчета, но това сме си избрали в София", подчерта Борисов и допълни, че Терзиев ще си отиде както Софиянски и тогава ГЕРБ ще спрат хаоса и ще възстановят реда в столицата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR