С порязана ръка и морска болест - Стефан и Максим Иванови не се дадоха на Северния ледовит океан

Преживяват 4 бури с вълни, надвишаващи 5-7 метра

10.09.2024 | 19:21 Редактор:

Българи с нов световен рекорд. Баща и син прекосиха Северния ледовит океан с гребна лодка. Стефан и Максим Иванови вече имат 10 рекорда на Гинес, а с последната си експедиция са на път да завоюват още рекорди.

33 дни с гребна лодка в едни от най-опасните води- тези на Северния ледовит океан, на ръба на човешките възможности и при тежки метеорологични условия. Изпитание на човешкия дух. Така Стефан и 21-годишният му син Максим превъзмогват най-големите си страхове от битката с океана. 

"Нямаше как да избегнем бурите, Северният ледовит океан е много капризен. Той е най-променливият, най-чувствителният, където ежедневно няколко пъти се сменяше посоката на вятъра, което сменя и посоката на вълните, теченията", каза Стефан.

Преживяват 4 бури с вълни, надвишаващи 5-7 метра.

"Не може да се гребе, сгушени сме двамата с макс в каютата. Тя се подмята, лети в едната в другата посока, блъска се във вълните като в катастрофи", допълни Стефан.

Трудностите не са една или две, а още на третия ден Стефан претърпява инцидент - порязал ръката си с нож. Но не прекратяват експедицията. 

"Трябваше да греба с една шина с 9 пръста. Сигурно най-чуваното нещо на борда беше: "Макс, я подай шината", шегува се той.

В Океана успяват да преборят морската болест и страха, че лодката им няма да издържи.

"Направили сме лодката така, че да бъде практически непотопяема. Има 14 отделни водоизолирани помещения, ето един от складовете за храна, едно от помещенията, където се намира машината, която пречиства морската вода, за да се пие, плаваща седалка, върху която гребем, навигацията. Има соларни панели върху каютите, така че имаме електрическа енергия", поясни Стефан.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.