Военен транспорт временно ще замества медицинския хеликоптер

Летателната машина ще бъде в сервиз

10.09.2024 | 19:32 Редактор:
Подсигурен е военен въздушен транспорт.
Подсигурен е военен въздушен транспорт.

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе разговор с министъра на отбраната Атанас Запрянов, за да се увери в готовността за използването на военен въздушен транспорт в случай на необходимост от оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Поводът е предстоящите задължителни мероприятия за техническо обслужване на медицинския хеликоптер след изпълнението на 200 летателни часа.

Във времето от 12.09.2024 г. до 27.09.2024 г., хеликоптерът няма да бъде в оперативна готовност, като този период ще се използва и за монтирането на т.нар. черна кутия и интегрирането на софтуера, които са преминали всички необходими изпити по лицензиране. Производителят е информирал с нарочно писмо Министерството на здравеопазването, че ще осигури компетентен технически персонал за монтирането на регистратора.

С цел обезпечаване здравето и живота на българските граждани, в случай на спешност ще бъдат прилагани досега действащите механизми по линия на Решение на Министерския съвет № 898 от 2009 г. и съвместна Заповед на заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи, министъра на отбраната и министъра на здравеопазването от 2010 г.

Те позволяват по искане на здравния министър да бъдат използвани военни въздухоплавателни средства с цел осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)