Милен Керемедчиев: Екатерина Захариева ще бъде препитвана много сериозно

ЕК отлага за следващия вторник представянето на проекта с разпределението на работата на новите еврокомисари

10.09.2024 | 18:50 Редактор:

Екатерина Захариева официално е българският кандидат за еврокомисар. В писмо до Урсула фон дер Лайен служебният премиер Димитър Главчев издигна Захариева като единствена номинация на страната ни. Според бившия ни зам.-външен министър Милен Керемедчиев, номинацията на Захариева за еврокомисар е била очаквана.

"Г-жа Захариева все пак произлиза от партия ГЕРБ, която е част от Европейската народна партия (ЕНП), водещата партия в Европейския парламент", посочи той.

Керемедчиев определя като неправилен подхода на България за ресорното разпределение на нашия еврокомисар. 

"Сложихме лицата на нашите кандидати, без да знаем какви ще бъдат техните ресори. Ще получим това, което прецени г-жа Фон дер Лайен, а не това, което е добре за нас като страна. За мен тази концепция е сбъркана и за пореден път България показва слабост в европейските институции, и не защитава своите национални интереси", смята бившият зам.-външен министър.

Базираното в Брюксел издание "Политико" написа, че е възможно страната ни да получи ресор "Управление на кризи и хуманитарна помощ". След това, преди да заеме постa, номинираната за български еврокомисар трябва да бъде изслушана от Европейския парламент. 

"Хуманитарна помощ и кризи не е ресор, който да кажем, че е пренебрежителен. Не смятам, че г-жа Захариева би следвало да бъде отхвърлена като номинация или да е до такава степен, че да се изисква нейното оттегляне от страна на България", коментира преподавателят по Европейско право в СУ доц. Иван Стойнев.

"Определено нищо не е ясно, защото трябва да видим как ще подходят европейските депутати към тази кандидатура. При всички положения тя ще бъде препитвана много сериозно и трябва да бъде много добре подготвена", посочи Керемедчиев.

Междувременно ЕК съобщи, че отлага за следващия вторник представянето на проекта с разпределението на работата на новите еврокомисари. Причината е промяната на предложението за еврокомисар от Словения.

Вижте повече в репортажа на Стефан Стефанов.