fallback

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

Те са срещу решение на ЦИК и прекратява производствата по две дела

10.09.2024 | 18:13 Автор: Вяра Димова

ВАС остави без разглеждане жалбите на ПП "Движение за права и свободи" срещу решение №3588 и №3589 от 04.09.2024г. на Централната избирателна комисия (ЦИК) и прекратява производствата по двете дела.

Върховните магистрати приемат, че съдът не е редовно сезиран с оспорване на решението на ЦИК. Съобразно представеното удостоверение от Софийския градски съд от 27.08.2024 г., председатели на ДПС са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които представляват партията заедно и поотделно. Чл.10, ал.2 от Устава на ДПС предвижда, че когато са избрани двама председатели, те изпълняват правомощията си, определени в ал.1, заедно и поотделно и участват в състава и дейността на органите на ДПС, когато това е предвидено в Устава.

Страна в производствата е партия ДПС, но нейните председатели, които могат да я представляват поотделно, и чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия (оспорване на решението на ЦИК, отказ от оспорване, оттегляне на отказа, оттегляне на оттеглянето на отказа), които правят невъзможно установяването на действителната воля на правния субект, страна в производството.

Тези противоположни процесуални действия препятстват възможността на съда да установи дали волята на ПП ДПС като участник в изборния процес е да оспори решението на ЦИК относно заличаване на регистрацията или да не стори това. С процесуалните си действия представителите на политическата партия всъщност искат от съда да замести волята на самата партия като доброволно сдружение на граждани с избирателни права, учредена съобразно Закона за политическите партии.

Това обаче е в пълно противоречие с принципа на политическия плурализъм, установен в чл.10 от Конституцията на Република България и представлява недопустима намеса в дейността на партиите, имаща за цел да съдейства за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите, както и с принципа на безпристрастност на съда. В производството по регистрация за участие в изборите, респективно заличаване на регистрацията съдът не следва да разрешава възникнали между двамата представляващи ПП ДПС спорове, които както вече се изтъкна, разполагат с еднакви и равни права.

Ето защо съдът приема, че в конкретната хипотеза не е сезиран с валидно оспорване на решението на ЦИК, поради което жалбата следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото прекратено. Определенията по административни дела са окончателни.

"Аз заявих, че правя отказ от правото да се обжалва. Колегите казаха, че оттеглят мая отказ. Спорът е чисто юридически. Моето твърдение е, че те нямат правна възможност да го правят", адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров.

Адвокатите, представляващи Делян Пеевски, не коментираха случилото се в съдебната зала. Утре съдебните саги около ДПС и предстоящите избори продължават.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback