fallback

"Възраждане" внесе законопроект за чуждестранните агенти

"Той е създаден на базата на добрите практики от американското законодателство", заяви Костадин Костадинов

10.09.2024 | 16:05 Автор: Вяра Димова

Законопроект за чуждестранните агенти, който цели да осигури прозрачност и защита на националните интереси на България, внесе в Народното събрание (НС) партия "Възраждане". Законопроектът, който е базиран на американския закон за чуждестранните агенти, действащ от 50-те години в САЩ, е адаптиран към българското законодателство.

Една от основните цели на законопроекта е да гарантира, че медиите, сдруженията, асоциациите и фондациите, които играят ключова роля в общественото мнение, действат в съответствие с националните интереси и не са обект на външни влияния. Законопроектът предвижда задължителна регистрация на всички лица и организации, в това число политици и политически партии, които получават чуждестранно финансиране, с цел да се осигури пълна прозрачност и публичност относно източниците на тези средства и целите, за които те се използват.

Според вносителите от "Възраждане", целта на закона е да лиши от неправомерни външни влияния функционирането на законовите институции, както и да създаде демократична и конкурентна среда при отношенията между всички субекти в държавата. Те считат, че този законопроект е от съществено значение за защита на националната сигурност на България и ще съдейства за предотвратяване на чуждестранни намеси във външната и вътрешна политика на страната.

"Внасяме този законопроект вече в четири парламента. Той е създаден на базата на добрите практики от американското законодателство, но досега не беше приет, вероятно защото много политици ще излязат на светло и ще се види чии чужди интереси обслужват", каза председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback