ЦИК чака ГРАО, за да се произнесе за регистрацията на ДПС и БСП

Росица Матева и Цветозар Томов нямат информация за оказван натиск върху членове на комисията

10.09.2024 | 15:05 Редактор:
Подготовката за изборите върви нормално.
Подготовката за изборите върви нормално.

Централната избирателна комисия обяви, че 19 партии и 6 коалиции са подали документи за участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори.

"В ЦИК постъпи заявление за участие на изборите на партии "Движение за права и свободи". Към този моменти са постъпили 8 документа от двамата представляващи партията, с които се оттеглят или потвърждават действията на съответния представляващ партията. Подписката се проверява в ГРАО. ЦИК ще се произнесе, след като се съберат всички необходими документи", каза заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Попитани за това дали е възможно ДПС да не участва в изборите, Цветозар Томов обясни: "Надявам се, че няма да се стигне до ситуация, в която българските избиратели да бъдат лишени да гласуват за партията, която са избрали".

Казусът с Корнелия Нинова

Той и Росица Матева допълниха, че нямат информация за оказван натиск върху членове на комисията във връзка с регистрацията на партиите и коалициите.

"Когато вчера бяха внесени документите за регистрация на БСП, бяха представени документи и актуално състояние от съда, в който беше вписана Корнелия Нинова като председател и представляващ партията. Преписката и документите не са обработени, защото подписката се намира в ГРАО за проверка", обясни Матева, цитирана от "Фокус".

Тя каза, че е постъпило искане от Атанас Зафиров за отказ на регистрация БСП от пълномощниците на Корнелия Нинова.

От ЦИК разкриха, че подготовката за изборите върви нормално. От обявените от Матева данни стана ясно, че избирателите са 6 640 383. Около 11 645 ще са секциите в страната.

До този момент ЦИК е отказала регистрация на две коалиции, като едната от тях "ДПС - Ново начало" обжалва решението пред Върховния административен съд.

Снимка: БГНЕС