Борислав Сарафов иска по-ефективно разследване на корупция, смърт в катастрофи

И.ф. главен прокурор издаде специална заповед

10.09.2024 | 14:08 Редактор:
Ще се отделя и особено внимание на наказателните производства.
Ще се отделя и особено внимание на наказателните производства.

С цел да се гарантира срочност, ритмичност и високо качество на работата на органите на досъдебното производство, съобразено с европейските стандарти, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов издаде заповед за въвеждане на по-ефективна организация при разглеждането на дела с особена фактическа и/или правна сложност, съобщиха от Прокуратурата.

Това включва и дела от значителен обществен интерес, както и наказателни производства за корупционни престъпления, организирана престъпност, транспортни престъпления с причиняване на смърт, домашно насилие, трафик на хора и други.

При издаването на заповедта са взети предвид констатациите и препоръките в докладите за прилагането на закона и за дейността на прокуратурата и на разследващите органи през 2023 г., както и в доклади от взаимни оценки и партньорски проверки на органи на Съвета на Европа. Заповедта е съобразена и с резултатите от проведените до момента инспекторски проверки и ревизии.

Освен срочност и ритмичност при водене на разследването и приоритетно приключване на делата, организацията на работа, която се въвежда със заповедта на главния прокурор, има за цел да установи разнопосочна/неправилна прокурорска практика и да обезпечи нейното уеднаквяване.

Ще се отделя и особено внимание на наказателните производства - предмет на дела пред Европейския съд по правата на човека.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR