fallback

5-звездно обслужване ще предоставя Терминал 3 на летище София

Строежът трябва да започне след две години

10.09.2024 | 13:58 Автор: Толя Стоянова

Нов трети Терминал ще заработи на летище София. Изграждането му трябва да започне след две години, а проектът за това беше представен днес. С площ от 65 000 кв. м, четири нива и 15 нови гейта, както и редица удобства, очакванията са Терминал 3 да превърне летище София в първото 5-звездно регионално летище в Европа.

"Проектирахме този нов Терминал 3, за да се възползваме от предимствата на София на картата, защото е много добре разположена в Югоизточна Европа, така че да можете да стигнете от София до Близкия изток за три-четири часа полет", обясни гл. изп. директор на фирмата концесионер Хесус Кабайеро.

По предварителни изчисления изграждането на новия терминал ще струва 500 млн. лв., а с допълните разходи сумата се увеличава до 1,2 млрд. лв.

"Не само, че се влага в развитие на инфраструктура, не само, че се правят нови обекти на терминалите, но и това, че се осигуряват повече линии", добави министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова.

"Общият капацитет, след като отворим новия Терминал 3 заедно с Терминал 2, ще бъде 20 милиона пасажери за година. Това е един от най-големите капацитети сред страните на Балканите и ще доведе до голяма преднина на България пред другите", поясни Кабайеро.

Срокът за откриването на новия терминал е април 2031 г.

Вижте повече в репортажа на Стефан Стефанов.

fallback
Още от България
fallback