fallback

На днешния празник е забранено жените да се карат с мъжете си

Почитаме паметта на трима мъченици

10.09.2024 | 09:27 Автор: Толя Стоянова

На 10 септември отбелязваме празник, посветен на паметта на светите мъченици Минодора, Митродора и Нимфодора - три сестри, родом от Себастия в Мала Азия (съвременна Турция). Произлизат от християнско семейство и трите са водили благочестив живот. По време на управлението на император Диоклециан, който активно преследвал християните, тези три сестри станали обект на преследване.

При гоненията срещу християните управителят на Витиния поискал девойките да се отрекат от вярата си, ала те били непоколебими, макар и подложени на нечовешки страдания. Разгневеният управител заповядал да ги изгорят. В този миг паднал гръм и убил слугите му, а дъжд угасил огъня. Християни прибрали телата на светиците и ги погребали в един гроб. По-късно там издигнали църква, наречена с техните имена.

Минодора се отличавала със своята преданост към Христос и непоклатима вяра. Подобно на сестрите си, тя била измъчвана и отказала да се отрече от вярата си, което довело до нейната мъченическа смърт.

Митродора често участвала в християнски служби и помагала на бедните. След като е била задържана заради християнските си убеждения, тя е била подложена на тежки мъчения. Но въпреки изтезанията, показала голяма духовна сила и не склонила да се откаже от вярата си, предаде "Фокус".

Известно е, че Нимфодора също е била мъченица за своята вяра. Тя показала постоянната преданост към Христос и именно това е причината да бъде преследвана и изтезавана до смъртта си.

И трите свети сестри били екзекутирани, вероятно чрез обезглавяване. Те се считат за свещени мъченици и подвизите им са пример за дълбока вяра и постоянство във времена на преследване. Ако на този ден кокошките се греят на слънце, в следващите дни ще бъде топло време. Ако офиката има много плодове, зимата ще е студена. Малко плодове по офиката вещаят суха есен.

На този ден е забранено жените да се събират и карат с мъже. Съществува поверие, според което, ако се наруши това, в продължение на три месеца жената ще бъде нещастна и ще плаче много. Също така не се препоръчва да бъдете жадни, гладни и да отказвате помощ и милостиня  - ще останете без финансова подкрепа в бъдеще.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback