1200 души се водят на един адрес в Стамболийски и властите не правят нищо

Къщите в ромската махала са незаконни, но си имат и училище, и медицинско обслужване

10.09.2024 | 09:04 Редактор:
Всички къщи в махалата се водят на един адрес.
Всички къщи в махалата се водят на един адрес.

На един адрес в ромската махала в град Стамболийски - На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души, информират от служба ГРАО в града.
Казусът беше огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев.

Реално това е имот, в който не живее никой, след като последните собственици са починали.

"Може би от 70-80 години е така. Много ясно, че там няма как да живеят над 1000 души, но къде е грешката - при този, който записва или при този, който отива да се записва?", пита се Тодор Маринов от Стамболийски. По думите му, когато къщите са построени, те не са били узаконени. 

Всички къщи в махалата се водят на този адрес от много години

Казусът коментира пред БНР главният експерт от службата на ГРАО в Стамболийски Радка Томова. 

"Нашата ромска махала е създадена като всички ромски махали в покрайнините на населеното място преди много години. Винаги масата хора там са се водели на този адрес. Къщите са незаконни, някога са строени върху частна или общинска собственост. Не са законни, не са в регулация. Но интересното е, че държавата чрез нейните институции мълчаливо си е допуснала това нещо и не ѝ е пречело да ги обслужва. Образование - училището в близост до тях, всички учители си ги намират. Медицинското обслужване също - покойният ми мъж беше 40 години шофьор в бърза помощ, на всеки сигнал екипите си намират точната къща. Органите на МВР - Избирателни списъци се отпечатват много години. Нима на държавата не е било известно, че цяла секция №2 е все на един адрес? Известно е, разбира се. И не е тайна", коментира Радка Томова.

Законодателни промени ще решал ти проблема?

Разминаването на данните е свързано с промени в закона, регламентиращи начина, по който се правят адресните регистрации, поясни експертът.

"На този адрес, в базата, която ползвам, живеят около 1200 души. Но там движението на населението в момента е по смърт и раждаемост, защото ние не правим адресна регистрация", подчертава експертът.

От ГРАО се надяват законът отново да бъде променени и да се сложи край на подобни абсурдни ситуации.

Снимка: Карта Googlemaps