Жълт и оранжев код за гръмотевични бури, в планините очакват първи сняг

Над Черноморието ще има разкъсана облачност

10.09.2024 | 06:00 Редактор:

Жълт и оранжев код за опасно време. Предупреждението е заради очаквани порои и гръмотевични бури в половин България. Кодовете са за западната част на страната. Очакваните временно интензивни и значителни валежи ще са с количества 35-60 mm.

Денят започна с минимални температури в страната от 16 до 20 градуса. През деня ще вали и прегърмява над западната половина от страната. През нощта, срещу сряда, преваляванията и гръмотевичните бури ще обхващат Източна България. Усилване на валежите ще има в южните райони, а в северозападните части постепенно валежите ще спират. Вятърът ще бъде слаб със скорост до 20 км/ч от югоизток. Максималните температури в страната ще са между 23-31 градуса, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Над Черноморието ще има разкъсана облачност. Следобед ще има увеличение на облачността. Валежи и гръмотевици се очакват през нощта. Максималните температури на въздуха ще бъдат между 26-27 градуса. Вятърът ще бъде слаб от изток, по северното крайбрежие със скорост до 20 км/ч, по южното Черноморие до умерен до 25 км/ч. Морската вода ще бъде с температура от 26 градуса по северното крайбрежие до 27 градуса по южното. Вълнението по северното и южното крайбрежие ще бъде слабо с височина на вълните до 1,5 метра.

Над планините ще бъде облачно с валежи и гръмотевици. По-интензивни в планините от Западна България. Над 2500 м ще превали за кратко дъжд и сняг. Вятърът по високите части, над 2500 м височина, ще бъде умерен от запад със скорост до 30 км/ч. Максималните температури за деня, над 2500 м височина, ще бъдат около 8 градуса, а на 1500 м - около 16 градуса.

В сряда валежите ще продължават в централните и източни части страната. В четвъртък валежите по Черноморието ще отслабват и спират. Следобед ще превали в западните райони. В петък ще вали интензивно в западната половина от страната. В събота в Добруджа и по Северното Черноморие се очакват превалявания и гръмотевични бури.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Pexels